pátek 20. prosince 2013

Spolupráce Murray/Lendl

Ahoj,

strašně moc dlouho vám slibuji článek na téma: spolupráce Andyho Murrayho a Ivana Lendla. Konečně jsem se k tomu dokopala! :D Když,jsem řekla,že napíši článek na tohle téma,tak jsem si na sebe ušila docela bič,jelikož možností,jak sepsat článek je snad nekonečno. Já jsem článek pojala tím,co Andy s Ivanem dokázali a co se ve hře Andyho změnilo. A myslím,že je dobře,že jsem se k článku dokopala až teď,protože se to hodí k tomu,co se právě ve světě tenisu odehrává. :D Článek je o tom,jak spolupráci vidím já,takže je více než možné,že se naše názory rozchází,ale to je pochopitelné. :)

  Co může za tak velký vzestup Andyho Murrayho?? Je to jednoduché bezpochyby tenisová legenda Ivan Lendl. Jejich spolupráce pomohla Andymu vyhrát nemalé zápasy a vím jistě,že ty největší úspěchy teprve přijdou. Spolupráce těchto dvou začala na konci roku 2011 a nebyl snad žádný tenisový fanda,který by nebyl překvapen a nadšen.
  Vše začalo roku 2012 v Brisbane,kde Andy získal pod vedením Ivana Lendla první titul a hned se stal horkým favoritem na úvodní Grandslam sezony Australian Open. V zápasech bylo vidět,že se Andy snaží být ve hře klidnější a ne,tak bouřlivý,jak u něj bylo zvykem a také více do své hry zapojoval silný forehand,ale spolupráce byla ještě na začátku a bylo to znát. Andy došel až do semifinále,tam bohužel podlehl pozdějšímu vítězi Novaku Djokovic,tento zápas byl jeden z nejlepších sezony 2012 a právem trval pět setů. Nebylo to sice finále,ale zlepšení ve hře bylo jednoznačně vidět. Spolupráce nadále pokračovala a Andy dřel,aby dosáhl dalších výsledků.
  Další velký turnaj byl French Open,kde chtěl Andy také uspět. Ale překvapivě přišla prohra ve čtvrtfinále,kde Andy nestačil na skvěle hrajícího Davida Ferrera. Prioritou Andyho nebylo vítězství na French Open,ale úspěch na domácím Wimbledonu,kde chtěl Andy uspět ze všeho nejvíce. Proto se s Ivanem Lendlem soustředili na tento Grandslam Andy denně tvrdě trénoval a s Ivanem pracovali na lepších úderech a přesném servisu. A Britové tiše doufali,že by konečně Andy mohl prolomit Wimbledon.
   Po několika dnech nadešel Wimbledon a první velká zkouška této spolupráce. Na Andyho byl ze strany Britů vyvíjen velký tlak,ale Andy řekl,že mu to nevadí,naopak mu to pomáhá. Andy pomalu proplouvám Wimbledonem a bylo vidět,jak se spolupráce vyplácí. Andy vyhrával zápasy díky přesným tvrdým úderům nad jeho forehandem se rozplývali skoro všichni, a když přidal přesný servis nebylo o čem diskutovat. Andy došel až do finále a to vyvolalo britské šílenství a to doslova,v Británii nebyl snad nikdo,kdo by nepřál úspěch. Finále soupeř Roger Federer byl soupeř,který se jen tak nedá a navíc jeho zkušenosti s All England club byly velké. Nervozita na začátku zápasu panovala,ale to nebránilo skvělým výměnám,ale přeci jenom byl v zápase lepší Roger a Andyho nechal na první Grandslam zase čekat. Ani se Andymu nedivím,když mu začali všichni lidé vzdávat poklonu,že to emočně neudržel,upřímně já taky ne. :D
   Neúspěch ve Wimbledonu nic neznamenal, za dveřmi byla olympiáda a zase v Londýně na tu se Andy s Ivanem připravovali spíše takticky,jak by mohli vyzrát na ostatní. Anndyho tenis se velmi podobal tomu,co předváděl na Wimbledonu,ale ve hře bylo něco víc, já bych to nazvala větší jistotou a sebevědomí. Jako by prohrané finále ANdyho ještě více nakoplo a dokoplo až do finále. Finále bylo o tom peprnější,že se zase utkal s Rogerem Federer,ale tentokrát měl na kurtu jasnou převahu Andy a přišlo první velké vítězství této spolupráce OLYMPIJSKÉ ZLATO! 
   Následovalo několik málo neúspěšných turnajů,ale Ivan s Andym se zase soustředili na Grandslam tentokrát na US Open. Tam už hra Andyho byla jiná,než když se ujal Ivan. Andy hodně zpřesnil údery a rychlý přímý servis,také nenašel moc přemožitelů,ale hlavně a kurtu to byl jiný Andy,tak klidného jsem ho snad ještě nevídala a podle očekávání došel až do finále. A tam přišlo to finále,které budeme mít dlouho v hlavě, to skvělé finále proti Novaku Djokovic 5 skvělých setů plných nejlepší úderů,byla to opravdu přestřelka. Koncovku lépe zvládl Andy a přišel asi zatím největší úspěch spolupráce a to PRVNÍ GRANDSLAM PRO ANDYHO! Britové byly na nohou Andy to dokázal,vyhrál!
   Potom sice přišlo finále v Šanghaji,kde Novaku podlehl,ale také neúspěch v Paříži a na domácím Turnaji mistrů. Tím skončila sezona 2012 a před námi byla 2013. Na novou sezonu se Andy tvrdě připravoval v Miami a mělo to úspěch.
  Na začátku roku přišla obhajoba v Brisbane a následně Australian Open,kde Andy došel do finále,ale v cestě mu stál jeho velký rival a kamarád Novak Djokovic. Tohle finále bylo jinačí něž v New Yorku,Novak přesně věděl,co na Andyho hrát a co na něj platí a podle toho se řídil a také dokázala vyhrát. Ale už finále byl úspěch a od Andyho se po výhře na US Open čekalo ještě možná více. Potom přišel úspěch zase na americké půdě kdy Andy dokázal vyhrát ve svém městě,kde trénuje a to v Miami,ale hra mi přišla poněkud slabí něž,kterou se prezentoval na US Open a  to dokazovali ji zápasy na antuce,kdy Andy moc dlouho na turnaji nevydržel. French Open Andy vynechal z důvodů bolení zad. S Ivanem se rovnou vrhli na přípravu na Wimbledon,kde chtěl Andy,tak moc uspět a dělal pro to vše.
   Andy vyhrál generálku na Wimbledon a to turnaj v Queen ś a to byl dobrý začátek pro Wimbledonu. Andy hodně zlepšil hru oproti tomu,jak začal sezonu,byl to znovu ten Andy,který ví jak hrát a co hrát. Ve Wimbledonu byl prakticky bezchybný až nadešel zápas proti Fernandu Verdasco a Andy získal ten zápas,tak těsně,že jsem hned věděla,kdo se stane vítězem Wimbledonu. Ve finále se utkal zase s Novakem Djokovic to bylo nebylo finále,kdyby se tito dva nepotkali. Nikdo tomu nevěřil,ale Andy Novaka úplně přehrával a byl jasně vidět,kdo je kurtu král sice pro Andyho bylo obtížné zápas do servírovat,ale on to dokázal Andy OVLÁDL DOMÁCÍ WIMBLEDON!! Na tváři Ivana Lendla se poprvé během spolupráce objevil úsměv a bylo vidět,jak moc je na Andyho pyšný. Tohle dva to dokázali!!!!
  Andy sice titul na US Open neobhájil,ale to snad moc nikomu nevadilo,hlavně,že byl králem Wimbledonu. Musím říct,že kdyby Andy neměl Ivana,tak by takové úspěchy nepřišli,tihle dva si snad byli i souzeni. :D Andy se teď pomalu připravuje na novou sezonu,ale po operaci zad kterou prodělal to je těžké a jsem si jistá,že jejich spolupráce je teprve na začátku a moc se těším na další úspěchy této dvojice.



                     Bylo to náročné,tak pokud jste došli až jsem,tak vám gratuluji. :D
Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat