pátek 29. března 2013

Světové jedničky 21.století

Světové jedničky se nám memí mnohokrát do roka ale někdy taky ne. Dnes si shrneme kdo byl a nebo je světovou tenisovou jedničkou 21.století. Článek je hodně dlouhý,takže bych doporučovla uvařit si třeba čaj a relaxovat. : )

 Do roku 2001 vstoupila jako světová jednička Martina Hingisová. V této době se v Top 10 pohybovala tehdy snad nejpopulárnější tenista Ruska Anna Kurnikova. Možná se budete divit ale Češka byla až na 47. místě a to v zastoupení Květy Peschke. V mužském tenise se pozicí světové jedničky mohl chlubit Brazilec Kuerten Gustavo a hned za ním Safin Marat po kterém už Rusko němelo žádného úspěšného tenistu jako byl on. Na dalších místech byly další hvězdy tenisu. Nejlepší Čech byl Novák Jiří na 54. místě žebříčku.

Přesouváme se o rok do roku 2002 kdy světový trůn patřil Lindsay Davenport a za ní byly hned dvě další hráčky USA a za nimi belgické hvězdy Kim Clijsters a Justine Henin. V mužském tenise se pořadí také hodně promíchalo svetovou jedničkou se stal Australan Lleyton Hewitt a do světového tenisu nám začal promlouvat Roger Federer.

A v roce 2003 to přišlo, nadvláda sester Williams Serena na 1. místě a Venus na druhém. V tomto roce se Daniela Hantuchová držela na osmém místě žebříčku a hned za ní byla Dokic Jelena.  U mužů se světová jednička na konci roku neměnila Lleyton Hewitt byl pořád nejlepší na světě, a na sedmém místě bylo  jméno Novák Jiří.

Do roku 2004 jako světová jednička vstoupila Belgičanka Justine Henin, a hned za ní byla její krajanka Kim Clijsters. V žebříčku se dostávaly čím dal více nahoru Rusky Elena Dementieva a Anastasia Myskina. Andy Roddick byl na prvím místě žebříčku, a na druhém jeden z nejlepších tenistů historie Roger Federer. Na třetím místě pak byl Juan Carlos Ferrero a čtvrté místo držel Andre Aggasi.

Rok 2005 bych nazvala jako rok ruských tenistek sice na prvním místě byla Lindsay Davenport, ale 3.,4.,5.,6.,11.,12.,15., patřilo Rusku a to těch míst bylo teda požehnaně. Ale hlavně v tomto roce se zrodila hvězda jménem Maria Sharapova. Nejlepším tenistou byl bezpochyby Roger Federer, který měl v žebříčku náskok 3500 bodů pře Andym Roddikem. Ale třeba v Top 10 byl i Nalbandian David z Aargentiny.

Rok 2006 a 2007 patřil skvělým tenistkám Lindsay Davenport a Justine Henin nejen že se v popředí držely pořád ruské tenistky ale Česko mělo v zastoupení na desátém místě díky Nicol Vaidišové. V mužském tenise byl a je králem Roger Federer, a na druhém místě se objevil mladý Španěl Rafael Nadal.

Rok 2008 zase patřil Justine Henin, ale na předních příčkách byl srbské tenistky Jelena Jankovic  a Ana Ivanovic. A o nadvládě ruských tenistek snad nemluvě. Ale na desátém místě byla třeba Marion Bartoli a na 23. místě se držela Lucie Šafářová. U mužů zůstaly pozice stejné ale na třetím místě se objevil Novak Djokovic. A v žebříčku byly i takový jména jako David Ferrer,Richard Gasquet či Andy Murray.

Do roku 2009 překvapivě vstoupila jako světová jednička Jelena Jankovic následovaná Serenou Williams a Dinarou Safin. Vysoko v žebříčku se držely tenistky které vládnou teď jako Agnieszka Radwaňská, Caroline Wozniacki a Victoria Azarenka. V mužském tenise bylo pořadí takoví na které dobře známe a to Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic a Andy Murray.

Rok 2010 zakončila jako světová jednička Serena Williams a na čtvrtém místě byla Caroline Wozniacki a další tenistky současnosti. Nejlepší českou tenistkou byla Iveta Benešová( teď už Iveta Melzer). Mužský žebříček byl stejný na pátem místě figuroval Juan Martin Del Potro a třeba i Robin Soderling.

Rok 2011 začínala Caroline Wozniacki jako světová jednička mnoha tenisovým expertům se nelíbilo že je světovou jedničkou a nevyhrála grandslam, a proto že té pozice není hodna. Na druhém místě byla Věra Zvonareva a třetí obsadila Kim Clijsters. U mužů pořadí zase stejně ale na šestém místě je česká vlaječka kterou zastupovat Tomáš Berdych.

Caroline Wozniacki jako světová jednička vstoupila i do roku 2012,  ale hned  bylo jméno Petra Kvitová, které jsme tam viděli moc rádi po té skvělé sezoně. Za nimi byly Maria Sharapova, Victoria Azarenka či třeba Li Na. V mužském žebříčku se pořadí prohodilo ale tenisté zůstaly stejní. Novak Djokovic světová jednička, Rafael Nadal, Roger Federer, Andy Murray.

Do toho roku vstoupila jako světová jednička Victoria Azarenka kterou následovala Maria Sharapova a Serena Williams. Kvůli zranění Rafaela Nadal se pořídí měnilo ale světovou jedničkou byl a pořád je Novak Djokovic, za ním Roger Federer, Andy Murray a Rafael Nadal.  Tomáš Berdych držel šesté místo.

K dnešnímu dni jsou světovými jedničkami Serena Williams a Novak Djokovic. 

No vidíte kolik světových jedniček se nám za třináct let vystřídalo. A kdo třeba figuroval v žebříčku.  
Doufám, že vás tento článek potěšil, a třeba i líbil. :)  



http://www.radiotv.cz/wp-content/uploads/2011/07/21stoleti_logomain.png
Vaše L.

Žádné komentáře:

Okomentovat