středa 25. prosince 2013

Sezona ATP

 Už v Austrálii bylo jasné jasné,že nás čeká skvělá sezona.

První turnaj sezony ovládl obhajobou titulu v Brisbane Andy Murray. Turnaje v Aucklandu a Dauhá ovládli David Ferrer s Richardem Gasquetem. Ale největší pozornost měl první Grandslam sezony Australian Open,kde titul obhajoval Novak Djokovic a jeho největším rivalem měl být Andy Murray,naopak Rafael Nadal ještě pořád léčil zraněné koleno. Na Asutralian Open se dařilo Rogeru Federer a také Davidu Ferrer,kteří to dotáhli až do finále,ale ta narazili na silnější hráče. Tudíž se ve finále AO utkali Novak Djokovic a Andy Murray. Poto co Andy kraloval na US Open,tak měl velké šance a nikdo ho nepodceňoval. Finále bylo opravdu skvostné plné nejlepších výměn,ale bylo vidět,kdo má převahu a je silnější hráče tím byl právě Novak Djokovic. Novak získal zápas ve čtyřech setech a získal pomyslný hattrick na Australian Open.

Návrat Nadala.

Návrat jednoho z tenisových králů byl opravdu královský Rafa vyhrával vše,co se dalo. Rafa začal na těch menších antukových turnajích typu Acapulco. Následně se Rafa přesunul na velké turnaje a hned začal vyhrávat ve finále v Indian Wells porazil Juana Martina del Potra a tento zápas byl jedním z nejlepších v sezoně. Mezitím stihl Andy Murray kralovat na turnaji v Dubaji a také v Miami,kde ve finále porazil Davida Ferrera. Takový velkolepý návrat Nadala asi nikdo nečekal a skoro všichni si s tím lámali hlavu,ale budiž,dřina se vyplácí. Turnaj ovládl i Juan Martin del Potro,kterému se dařilo v Rotterdamu.

Antuková sezona přinesla překvapení.

Na prvním antukové turnaji překvapivě získal titul Novak Djokovic,který ve finále zdolal antukového krále Rafaela Nadala a začala se rýsovat šance na titul na French Open. Pak ale v Římě přišla překvapivá porážka Novaka ve čtvrtfinále proti Tomáši Berdychovi. A turnaji tak vládl Rafael Nadal,který ukázal,že on kraluje antuce. Na další antuce v Madridu získal Rafa další titul a naopka Novak Djokovic padl hned ve druhém kole,když nestačil na Grigora Dimitrova. Nadešel čas druhého Grandslamu,tudíž French Open. Semifinále mezi Djokovicem a  Nadalem bylo jedním slovem fámozní,všichni litovali toho,že je to semifinále a ne finále. Zápas trval pět setu a lepší koncovku předl Rafael Nadal,ale bylo to opravdu těsné. V další semifinále se utkala domácí naděje Jo-Wilfried Tsonga s Davide Ferrere,který byl lepší muž zápasu. Finále Nadal-Ferrer nemohlo dopadnout jinak než výhrou antukového krále a Rafa si tak připsal další titul na French Open.

Wimbledonská sláva.

Nadešel čas na travnaté kurty a těm bezpochyby vládl Andy Murray nejprve získal titul v Queen´s a potom jako první britský tenista po 77 letech ovládl slavný domácí Wimbledon a celá Velká Británie byla na nohou. Letošní Wimbledon byl snad zakletý Nadal s Federerem na turnaji dlouho nevydrželi a tak jsme mohli vidět ryze polské čtvrtfinále mezi Janowiczem a Kubotem. V semifinále neměl Andy velkou práci s Jerzy Janowiczen jasně zápas ovládl,ale druhé semifinále to bylo něco. Druhé semifinále Del Potro-Djokovic byl podle mého nejlepší zápas sezony a jeden z nejlepších zápasů historie,zápas trval pět setů a byl nesmírně vyrovnaný,avšak koncovku zvládl lépe Novak. A výsledek finále Murray-Djokovic všichni známe.

Americké turnaje.

Ameriku jasně ovládl Rafael Nadal vše začal turnaji v Montrealu a Cincinnati a zkrátka se nedržel ani na US Open. Na US Open se skvělými výsledky předvedl Stanislas Wawrinka,který porazil jak Tomáše Berdycha tak Andyho Murrayho. Což znamenalo finále nám dobře známe Nadal-Djokovic. Ve čtyřech setech jasně turnaj ovládl Rafael Nadal,který tak zpečetil to že on je králem sezony.

Vítězství Novaka.

Následně všechny velké turnaje ovládl Novak Djokovic,ten dokázal zvítězit v Pekingu,Šanghaji, Paříži a ovládl vrchol sezony v Londýně. Hlavně na asijských turnajích dokázal porazit Rafaela,ale pozadu nezůstal ani Juan Marin del Potro,který ho také dokázal porazit. V Paříži byl Novak suveréní hned bylo jasné,že titul bude jeho. Na konci sezony chyběl na turnajích Andy Murray,který musel podstoupit operaci zad a to znamenalo neúčast na domácím Turnaji mistrů.

Kdo byl králem sezony?? Je to těžké oficiálně jím je Rafael Nadal,ale myslím,že Novak Djokovic byl o trošičku lepší. Sezona to byla skvělá a už teď se těším na další,která doslova klepe na dveře.

Už zítra začíná exhibice v Abú Dhabí,kde se představí třeba Andy Murray a další TOP tenisté.

Žádné komentáře:

Okomentovat